fbpx

КПД (Клуб по дебати)-Плевен

Автор: admin
Публикувано: 4.4.2018

Ванин Нейков, Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин

КПД (Клуб по дебати)-Плевен

КПД (Клуб по дебати)-Плевен

Интервю на Моника Бояджиева с

Ванин Нейков, Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-шаргаби

 

КПД (Клуб по дебати). С това просто и ясно име се наричат група младежи от град Плевен, които всяка седмица доброволно се събират и дебатират. Всичко започва преди година и половина като опит от чисто любопитство, а днес все повече и повече нови членове се присъединяват към клуба и дебатират на всякакви социални, политически и икономически теми. Първите, на които им хрумва идеята са Ванин Нейков, Виктор Цолов и Антонио Йорданов:

  • Какво ви подтикна да сформирате клуб по дебати в Плевен?

Ванин: Идеята ми за клуб по дебати в Плевен дойде от това, че в града никой не се занимаваше с дебати. В началото исках да събера хора, с които да се упражнявам, но леко по леко нещата се развиха и сега клубът е много активен. В началото се свързах с мои познати и приятели, които смятах, че биха имали интерес да участват в нещо подобно. Идеята ми беше да се съберем максимум 1-2 пъти, но нещата така се развиха, че клубът го има и година по-късно, като членовете му са над 10.

Виктор: За мен винаги е било важно да мога да де изразявам, а дебатите определено научават как  да представим идеите си пред другите ясно и разбираемо.

Антонио: За пръв път разбрах и участвах в дебати в края на 2016 година. Ванин успя да събере 8 човека на „пробен дебат“. В последствие се оказа доста сполучлив и даде началото на поредица други такива. В момента сериозна група от ученици в Плевен от различни училища продължават да се занимават с това.

В момента клубът наистина се развива благополучно, като принос за това има Жанин Ал-шаргаби, която се присъединява към клуба няколко месеца след създаването му и остава най-отдаденият му член, който се грижи за развитието.


Участвай в кампанията „ПОДКРЕПИ И СПЕЧЕЛИ“. Краен срок: 10.04.2018. Повече за кампанията можеш да разбереш тук!


  • Какво ви харесва в дебата?

Жанин: Дебатите ми харесват, защото ме предизвикват. Карат ме да мисля по най-различни теми от най-различни гледни точки. Помагат ми да се изразявам по-убедително и точно. Запознах се с много интересни хора, който ме развиват. Наистина вярвам, че чрез тях израствам като човек.

Виктор: Забавно е да водиш добре подреден “спор”, по интересни теми с готини събеседници. Дебатите увеличават критичното мислене, защото те карат да защитаваш позиции, които отричаш. Това означава, че трябва да опонираш срещу себе си, като контрааргументираш собствената си позиция.

Ванин: В дебатите ми харесва това, че са възможност човек да развие много личностни качества, които ще са му полезни в различни сфери от живота. Качества като говорене пред публика, умението да си структурираме мислите в думи. Също така поради състезателния характер се научаваш и как това, което казваш, да звучи убедително.

  • Какво се случва с клуба днес?

Жанин: Клуб КПД (Клуб по дебати/ Клуб Плевен –  дебати/ Кп?Дебати!/ Коефициент на полезна дейност) вече е асоцииран към Асоциация Дебати България. Много се радвам, че успяхме да съберем будни и активни младежи, които наистина се вълнуват от това, което правим. В момента аз и Виктор водим дейностите, но всички в клуба са ангажирани по някакъв начин. Наистина се радвам, виждайки отдадеността и прогреса им. Били сме на множество състезания. Сега ни предстоят още две през март. Ще участваме и в Националния дебатьорски форум в град Бургас в периода 3-5 март.

  • Как виждате развитието на клуба и какви според вас са неговите перспективи?

Ванин: Надявам се в бъдеще клуба да се развива и все повече хора да се формират като личности, благодарение на него. Смятам, че това е един много подходящ начин за формиране на гражданско съзнание в младите хора.

Антонио:  Дебатите могат да те подготвят за влиятелна обществена фигура и могат да бъдат отсети интелигентни и мислещи хора, чрез които може да се промени бъдещето на България!

Жанин: Имам големи надежди за клуба. Каквото и да стане за напред, се надявам никога да не губим хъса си. С вяра и малко ентусиазъм всичко се постига!

Макар и все още да се борят с официалното създаване на клуба, това не пречи на младежите доброволно да тренират и представят града ни по национални състезания. Всички членове единодушно заявиха, че това, което ги привлича е приятелската обстановка, в която може да проведеш спор на вълнуваща тема с интелигентни събеседници.

 

Ако сте от град Плевен, желаете да се занимавате с нещо продуктивно и образователно и имате ентусиазма и смелостта да се изправите в словесен дебат срещу достойни противници, може да се свържете с клуба чрез Фейсбук страницата им. Очакваме ви!  

 

Моника Бояджиева

Кореспондент – гр. Плевен

КЛУБ МЛАД КОРЕСПОНДЕНТ- АКТИВНИ МЛАДЕЖИ


КАМПАНИЯ „ПОДКРЕПИ И СПЕЧЕЛИ“