fbpx

Цветомира Димитрова- между изобразителното изкуство и доброволчеството

Автор: admin
Публикувано: 17.3.2018

Цветомира Димитрова

МЕЖДУ ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО И ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО

 

Интервю на Деница Вълева

Може ли да се представиш?

Цветомира: Казвам се Цветомира Димитрова и съм на 18 години. Уча в Езиковата гимназия в град Ловеч с профил немски и английски език и тази година завършвам.

С какво се занимаваш в свободното си време?

Цветомира: Занимавам се с много странични дейности освен училище като започна с изобразително изкуство и стигна до доброволчеството (всякакъв вид доброволчество). Отворена съм към нови предизвикателства, пътувания, проекти, всичко, което е свързано с моето развитие или с развитието на част от обществото. Всичко, в което мога да бъда полезна, и да се чувствам пълноценна.

От колко време се занимаваш с изобразително изкуство?

Цветомира: Случи се така: Когато бях трети клас, учителката (която е и настояща) Кремена Попова в АРТ Клуб „Гея“ дойде в училище и просто попита: кой има желание и аз вдигнах ръка без да знам какво ще ме очаква. Всъщност аз от трети клас насам повече от два пъти седмично прекарвам в клуба. Като го пресметнем до сега са 9 години, но и от по-ранна възраст рисувам. Винаги съм се занимавала с молив, лист хартия, водни бои.

 

Кои са най-големите награди, които си спечелила през този дълъг период от време?

Цветомира: Печелила съм десетки награди, участвайки в различни конкурси,  с подкрепата на госпожа Попова. Тя винаги ни насърчавала и напътствала да бъдем борбени деца, да даваме всичко от себе си Най-отличаващата се награда беше за групова работа на тема „Изкуството в екологията – Как може да превърнем отпадъците в нещо красиво“. Спечелвайки този конкурс отидохме заедно в на екскурзия в Гърция, от която имам много хубави спомени. За мен това е един много добър отзвук от нашия труд, който показва, че може да се прави красота от боклука стига да го погледнеш от правилния ъгъл.

А кои са нематериалните награди, които ти поднесе този дългогодишен опит в областта?

Цветомира: За мен всяка награда е признание на моята работа и не мога да ги определя от гледна точка на това колко важна е. За това всяка една награда винаги съм оценявала. Печелила съм първи места, втори и трети. Благодарение на конкурсни съм посетила различни далечни места извън родния ми град, за да получа наградата си лично. Запознавала съм се много хора, което е една от тези нематериални награди. Отличителните грамоти и медали са материалната страна, но опитът които съм получила, това е най-голямата награда. Опитът да се запознаеш с други творци и да обмените идеи.

Ти си доброволец от доста време и как успяваш да съчетаваш нещата?

Цветомира: Разпределянето на времето, свързано със задачите, които трябва да изпълня заради това, че го искам, никога не ми е било трудно. Като че ли ми е заложено отвътре, просто да изпълнявам задълженията си с удоволствие, съчетавайки ги с проекти,  рисуване и доброволчество. А и не само това, да излизам с приятели, да спортувам и да намирам време за себе си. Обаче понякога не ми се получава, затова се замислям над приоритетите си и отсявам най-важните. По този начин участвам там, където мога да се развия и помогна най-пълноценно.

С какво се занимавате в доброволческия клуб към Регионална Библиотека “Проф. Беньо Цонев” – Ловеч?

Цветомира: Аз съм доброволец от дванадесетгодишна, а координатор на доброволческия клуб от тогава до сега е Албена Йончева, с която не сме само партньори, а и приятели. В един доброволчески кръг винаги хората трябва да бъде като семейство и просто се получават нещата. В дейностите на библиотеката участват хора на различна възраст от малки деца до зрели възрастни, давайки пример на всички останали.

Винаги съм давала 110% от себе си във всички инициативи свързани с отбелязването на празниците като „Баба Марта“, „Трифон Зарезан“ и „Св. Валентин“, националните празници и др. Включвали сме се в акции като „Да изчистим България за един ден“, партнирали сме си с БМЧК. Най-мащабната дейност на Библиотеката е “Забавно лято“, която се провежда в различни части на областта. Преподавала съм немски език, също и основни познания по изобразително изкуство. Заедно сме говорили по радиото и на риболов с малки деца сме ходили. Екипната работа е в основата на успеха ни.

Как доброволчеството промени живота ти?

Цветомира: Променило ме е в много аспекти. Да виждам от друг ъгъл живота, да порасна, да се науча на постоянство, отговорност и гъвкавост. Доброволната работа изгради моя характер и във всеки един момент аз съм подготвена да проявя тези си качества. Даде ми много опит, преживявания, приключения, запознала съм се с много хора, превърнали се в приятели.

След 12-ти клас с какво искаш да се занимаваш?

Цветомира: След 12-ти клас искам да се занимавам с рисуване, искам да развия собствения си талант във възможно най-голяма степен. Желая да предавам опита си на група от хора, също и да уча. Искам да пътувам, изучавайки други култури и света. Имам желание да намеря ново поприще, свързано с доброволчество, здраве или спорт. Знам че ще бъда полезна на останалите и на себе си.

 

Деница Вълева

КЛУБ “МЛАД КОРЕСПОНДЕНТ- АКТИВНИ МЛАДЕЖИ”

 


Харесайте ФБ страницата на “МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА”

Скъпи приятели, отворете сърцата си и подкрепете дарителската кампания