fbpx

EYOUxit EURemain

Автор: admin
Публикувано: 3.9.2018

БГ участници в младежки обмен

„EYOUxit EURemain“ в Лондон,

изпратени от

Фондация „Звезден старт на таланти“

 

Едно интервю на Маринела Колева

Срещнах се с някои от участниците от младежкият проект в Лондон, който се проведе от 18-ти до 25 февруари тази година. Радвам се, че имах уникалната възможност да съм сред първите, които се докоснаха до техните спомени за това уникално изживяване. Ще се опитам да пресъздам впечатленията им в това кратко интервю с трима от участниците.


Здравейте, много ми е приятно да съм тук с вас сега. Това няма да е стандартното интервю с въпроси и отговори. Ще ви задам само 1 въпрос: Как изглежда проекта „EYOUxit EURemain“ в Лондон през вашата гледна точка? Може да започнете като разкажете по малко и за себе си.

Полина Иванова:

Като студент по Европеистика, проектът в Лондон ме привлече основно с тематиката и възможността да обсъдя теми, които ме вълнуват, с младежи от цяла Европа, и да се запозная с мнението на другите националности относно бъдещето на Европейския съюз. Очакванията ми бяха напълно изпълнени. Освен това бях запозната с емоцията да участвам в младежки обмен, защото преди това бях взела участие на още два такива в Полша и Унгария. Привлече ме и дестинацията, не само защото е столицата на Великобритания, а и поради факта, че е най-обсъжданата държава след решението за Брекзит. Именно това ме мотивира да я посетя и да се докосна до настроението към Европейския съюз. Според мен най-ценното от проекта беше това, че всеки участник (като представител на различна страна) носеше малко или много националното мнение по въпроса с бъдещето на ЕС, поради което успяхме да обменим много ценна информация и да обогатим своите разбирания относно функционирането на Съюза. Разбира се, новите запознанства скоро се превърнаха и в приятелства, което напълно доказва успеха на цялата програма ЕРАЗЪМ + и преодоляването на междукултурните бариери в Европа.

Александра Цонкова: Казвам се Александра Цонкова и съм студентка по молекулярна биология в София. Това беше вторият ми проект от такъв тип, първият беше в Словения.

Мотивацията ми беше непознатата дестинация, предстоящите нови запознанства и приключения. Темата беше крайно далечна от всичко, с което съм запозната и се интересувам, затова го приех като предизвикателство. Проекта беше на тема “Брекзит”, а аз нямах много информация за това преди да отида там. Ръководителят на проекта ни караше да разглеждам във всички аспекти на един иначе политически въпрос, което, според мен, беше много полезно. Всеки такъв проект разширява много съзнанието ми и ме развива. Сдобивам се с нови приятели и незаменим опит. Сблъскваш се с различни хора с различни интереси, религии, култури, начини на мислене и т.н. Освен това самата нова дестинация винаги ти показва неща, които не си виждал. Имахме и свободен ден в Лондон, който аз прекарах предимно в музеите и в малките уютни кафенета в центъра.

Денис Петров:

Казвам се Денис Петров и съм студент по молекулярна биология в София. Това беше третият ми проект от такъв тип, първите два пак бяха по програма Erasmus+.

Мотивацията ми беше непознатата дестинация, предстоящите нови запознанства и приключения. Честно казано се чувствах най-малко компетентен по темата. Проекта беше на тема Брекзит, а аз имах слаб интерес към политика. Но не съжалявам, че избрах този проект, защото така обогатих знанията си много, по една далечна за мен тема. Интереса ми към политически въпроси също се засили. Ръководителят на проекта ни караше да разглеждам в всички аспекти на един иначе политически въпрос, което, според мен, беше много полезно. Всеки такъв проект разширява много съзнанието ми и ме развива. Сблъскваш се с различни хора с различни интереси, религии, култури, начини на мислене и т.н. Освен това самата нова дестинация винаги ти показва неща, които не си виждал. Имахме и свободен ден в Лондон, който аз прекарах предимно в музеите.

 

В заключение ще изразя моето мнение, че младежките проекти имат потенциала да се превърнат в основен фактор за развитието на младото общество не само в България, но и в цялата европейска общност. Надявам се споделянето на подобни преживявания в широката аудитория да запали възможно най- много млади хора към подобен тип доброволчески инициативи. И не забравяйте да бъдете активни, да пътувате и да се усмихвате.

 

МАРИНЕЛА КОЛЕВА

КЛУБ НА ЖУРНАЛИСТА – АКТИВНИ МЛАДЕЖИ


Харесайте ФБ страницата на “МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА”