fbpx

United plates of Europe

Автор: admin
Публикувано: 18.2.2018

  БГ участници в младежки обмен

„United plates of Europe“ в Лондон,

изпратени от

фондация „Звезден старт на таланти“    

 

Едно интервю на Маринела Колева

Традициите и обичаите са  едни от най- срещаните основи на стереотипи, които създават конфликти. В ежедневието си дори, чуваме дискриминационни коментари, основаващи се на културни различия, които виждаме в друга държава.

„United Plates of Europe” е проект, който изследва корените на нашата култура и тази на нашите съседи в Европа. Участниците в проекта са имали възможност да научат един от друг и да споделят черти от националния си характер с международни приятели във всяка форма, от храна до изкуство. Чрез това споделяне се открива колко много общо имаме по между си и как разбирането и споделянето могат да доведат до по-единна Европа.

Проектът разглежда последиците от глобализацията върху нашите култури и как ние като младеж сме повлияни от различни аспекти. Как младите хора запазват своята идентичност. Ще се постави под въпрос защо нашата културата е важна за нас и защо е важно за Европа да зачита отделните идентичности на страните членки.

Избрах да ви срещна с някой от участниците, които с усмивки на лице решиха да разкажат за техните преживявания и емоции по време на проекта.

Здравейте, много ми е приятно да се запознаем. Ще ви помоля първо да се представите с няколко думи.

Нели Маринова: Казвам се Нели Маринова, на 21 години, студентка 3ти курс във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, специалност Експлоатация на флота и пристанищата, гр. Варна.
Иван Кабаджов: Аз съм Иван Кабаджов от Пловдив, ученик от 12 клас в Езикова гимназия “Пловдив”.

Мартин Николов: Здравейте на всички, читатели. Казвам се Мартин Николов, от град Варна. На 24 години съм и съм студент към техническия университет във Варна.

Гизи: Здравейте! Казвам се Гиздава и съм на 23 години. Студентка съм последна година в Техническия университет – София. Обичам да пътувам, да се запознавам с нови хора, да представям България в чужбина и с всяко пътуване да усъвършенствам старите и преоткривам новите черти от характера ми.

  1. Как научихте за този проект?

Нели: За проекта научих от Facebook страницата на фондация „Звезден старт за таланти“

Иван: От известно време следя публикациите във фейсбук групата “Еразъм + активни младежи”. Когато прочетох описанието на проекта си казах, че това е моето нещо и се записах.

Мартин Николов: Научих за проекта от Нели. Това е едно момиче, което се занимава с Еразъм проекти.

Гизи: Научих за този проект от страницата на организацията във Facebook.

  1. Какво ви мотивира да участвате?

Иван: На първо място, желанието да се запозная с нови хора и да взема от техния опит. Също така, макар че бях прочел няколко пъти инфо пакета, не бях вземал участие в подобни дейности и ми беше много интересно да “изживея” проекта. Освен това, самата идея да пътувам.

Гизи: Жаждата за нови знания, приключения и приятели от цял свят.

Мартин: Исках да посетя Англия, да се запозная с нови хора и да опитам от английската кухня.

Нели: Това беше първият ми проект по Еразъм + и не знаех какво да очаквам. Исках да участвам, тъй като имам приятели които са ходили на подобни проекти преди и са останали доволни. Привлече ме интересната тема на проекта, а именно културата посредством кухнята. И наистина се оказа много вълнуващо. Мотивираше ме фактът, че е непознато и интересно за мен предизвикателство, което ще ме научи на нещо и ще ме срещне с нови хора.

  1. Имахте ли опасения и негативи преди и след проекта?

Гизи: Както винаги човек има притеснения относно пътуването си, дали ще пристигне благополучно, дали ще успее да се впише в чуждата среда, дали чуждият език ще бъде бариера в комуникацията му с останалите участници, но за щастие, всичките тези притеснения се изпариха още с пристигането на мястото на обмена.

Мартин: Преди проекта се опасявах от конфликтни ситуации относно крайни политически точки. Притеснения имах и относно локацията и от това да не се загубя в метрото. Но сега мога да заявя, че всичко беше напразно. Всички бяха много позитивни и зареждащи.

Нели: Бях положително настроена към преживяването, тъй като приятели са ми споделяли позитивни отзиви, а след проекта се убедих, че участието наистина си струва. Живота ми определено се обогати със спомените за едно наситено с емоции приключение в един прекрасен град с невероятна архитектура и история.

Иван: Това беше първият ми проект и истината е, че много се притеснявах как ще се справя. Не се чувствах уверен в уменията си по английски, тъй като до сега не съм попадал в среда, в която всичко е на английски. Всъщност хората бяха много позитивни и много бързо се отпуснах. Създадох много нови приятели и не ми правеше никакво впечатление, че не говорим на български.

  1. Как живота ви се промени след проекта?

Иван: Самият проект ме накара да се замисля над различни проблеми на обществото ни, които често пренебрегвам. Неформалният начин на обучение направи възможно да разберем сложни концепции по достъпен начин.

Гизи: Със сигурност станах по-уверена в себе си, а желанието ми за трупане на нови знания и приключения е по-силно от всякога!

Мартин Николов: Станах по-уверен в изказването на личното ми мнение. Също така придобих умението да поемам първи инициативата.

Нели: Запознах се с много хора от девет различни държави, докоснах се до тяхната култура и манталитет. Научих за методите на non-formal education и се убедих в положителното им въздействие. Учих докато се забавлявам, имах възможността да творя, да разсъждавам, да изказвам мнението си.

  1. Кой е най-приятният ви спомен свързан с проекта?

Иван: Това е труден въпрос, защото проектът беше пълен с приятни моменти. Едни от най-интересните неща бяха листовете, в които всеки пишеше нещо за някого. Винаги ми става по-добре като прочета какво са писали за мен

Мартин Николов: Културните вечери и народните танци. Спомням си, че представителите на Латвия и Белгия не бяха много добри в танците. Но имахме своите забавни моменти.

Нели: Най-приятният ми спомен беше когато със съотборниците ми от проекта създадохме своя собствена държава, наречена Oneland. Демократически си избрахме президент, създадохме си правителство, гласувахме за министри и съставихме министерства. Отделните министерства имаха да изпълнят различни задачи. Създадохме си конституция, национални символи, празници и всичко това само за 2 часа. Беше забележително и много вълнуващо. Също така много се забавлявах на културните вечери, където научих по нещо ново за всички държави, танцувах народните им танци, дегустирах традиционни ястия.

Гизи: Всяка вечер от обмена имахме културна вечер и всяка държава представяше своите традиции, танци, постижения и традиционна кухня. Любимият ми момент е свързан именно с българската културна вечер. Всички българи бяхме толкова ентусиазирани да покажем в най-добрата светлина страната ни. Няколко дена подготвяхме презентацията ни и искахме по възможно най-интересен и запомнящ се начин да я представим. След презентацията аз показвах народни хора на останалите участници и всичките до един (около 50 човека) се включиха с голямо желание! Щастието беше още по-голямо, след като в края на вечерта, всички дойдоха да ни поздравят лично за   добре свършената работа и тайничко ни споделиха, че това е била най-силната културна вечер!

Какво ще пожелаете на всички млади хора в България?

 Гизи: Най-вече здраве и да са винаги отворени към нови приключения и знания!

Мартин Николов: Да работят здраво и да си остават в България. Тук е страхотно 😉

Иван: Посланието, което бих отправил, е да кандидатстват за проект на Еразъм. Според мен всеки млад човек се нуждае от напускане на еднообразното ежедневие и запознанство с нови хора.

Нели: Пожелавам на всички млади хора да следват мечтите си и да вярват в успеха си, защото когато силно искаш нещо то се сбъдва. Също така им препоръчвам да участват поне веднъж в подобен проект.

 

МАРИНЕЛА КОЛЕВА

КЛУБ НА ЖУРНАЛИСТА – АКТИВНИ МЛАДЕЖИ

 


Харесайте ФБ страницата на “МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА”

Подкрепете развитието на МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА!

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS MEDIA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

Повече за дарителската кампания “МЛАДЕЖКА МЕДИЯ ЗА ВСИЧКИ” можете да намерите тук: