fbpx

Ние зад граница- Маринела Колева

Автор: admin
Публикувано: 29.3.2018

Казвам се Маринела Колева. На 25 години съм от град Гълъбово, до Стара Загора. Завършила съм ПГСАГ „Лубор Байер“, град Стара Загора. Специалността ми беше Геодезия. Въпреки, че завърших с един от най-високите резултати на випуска, реших да загърбя геодезията и се насочих към икономиката. Така през 2011 година успешно бях приета в УНСС, където завърших бакалавър по икономика с професионално направление Застраховане и социално дело. След това, пак в същото учебно заведение, придобих магистърска степен по международни икономически отношения със специализация управление на международни проекти. В момента завършвам магистратура към УНИБИТ гр. София. Специалността ми е Културен туризъм.

 

Още от гимназиален курс на  обучение се занимавам с доброволческа извънкласна дейност. Бях активен член на Младежки общински съвет град Стара Загора за период от 3 години. За подрастващ млад човек мисля, че това оказа огромна роля във формирането ми като личност и за бъдещото ми развитие като цяло. Придобих много нови умения, навици и начин на работа. Започнах да участвам в международни проекти и разширих контактите ми. Нивото на английския ми също се подобри и правех това, което най- много обичам- да пътувам.

 

Докато бях в бакалавърския курс на обучение реших да се впусна в приключението наречено Work and travel USA. Моя много добра приятелка ме запали по тези студентски работни програми и си казах защо не. Записах се и нямаше по- щастлив човек от мен, когато получих визата си за Америка. Там се запознах с много хора от цял свят и намерих много нови приятели. Нивото на английския ми значително се подобри и придобих самочувствие, че мога да се справям дори и в ситуации, които изглеждат безнадеждни. Получих възможността да посетя много нови места, които до този момент за мен бяха познати само от филмите. Пътувам по Work and travel program 5 поредни лета и се връщам на едно и също място. Мога да кажа, че Valleyfair amusement park се превърна в мой втори дом, а хората които срещнах там мога да нарека истински приятели.

 

Там срещнах една от най-добрите ми приятелки, която ми разказа за своя опит по програма Еразъм +. Нейните впечатления бяха толкова позитивни в моите очи, че реших и аз да се запиша. Втората ми магистратура се оказа трамплин за моето заминаване за Полша, Краков. Там бях студент по мобилност с цел обучение в Ягелонския университет и открих една напълно нова култура. Имах невероятната възможност да прекарам в сърцето на Европа цели 5 месеца, където се обучавах в най-старото висше учебно заведение в Полша и се нарежда сред най-старите такива в Европа. Днес, Ягелонският университет в Краков, обединява 15 факултета, където повече от 4000 хиляди научни работници провеждат изследвания и предоставят образование на почти 50 хиляди студенти в повече от 80 различни научни области. Опознах места, които не съм си и мислела да посетя някога.

 

Ако обичате да пътувате не му мислете, веднага се разровете на страницата на Активни младежи. Може вашият проект да е там и да ви чака.

Обучението по програма Еразъм за мен е начин да получиш нови знания в областта, която си избрал да се развиваш, да се запознаеш в напълно нова учебна система, различна от тази в България. Ставаш по организиран, срещаш хора от цял свят и виждаш, че всъщност не сме толкова различни един от друг. Независимо от коя държава сме, какъв език говорим, като млади хора имаме сходни стремежи и мечти.

В Краков, където живеех, има сериозна българска общност от младежи, които работят и градят бъдещето си там. Събират се почти веднъж седмично да споделят какво ги е развълнувало през седмицата или някоя неволя в работата. Всички са приятелски настроени дори и към новите пристигнали и щедро раздават съвети за живота в Полша.

След като завърша магистратура мисля да продължа обучението си в докторска степен в областта на туризъм мениджмънта. Все още съм на етап проучване и събиране на информация, но основите са положени. Искам да покажа, че младежките програми и обмени могат да бъдат сериозен фактор за развитието не само на културния туризъм, но на туризма като цяло и формирането на едно ново общество. На тази тема мисля да базирам и докторската си дисертация.

На всички млади хора в България искам да пожелая да развиват чувството си за отговорност, да пътуват, колкото могат повече по младежки програми и обмени, и да не спират да се усмихват. Искам да ги приканя да ме открият в социалните мрежи и да споделят своя опит с мен, а по късно и на страницата на YouTube канала ми ще имат възможност да го споделят хиляди млади хора от цял свят. Искам да ги посъветвам, ако имат въпроси да не се страхуват да питат, а аз с радост ще споделя моите преживявания и опит с тях.

Бъдете активни, пътувайте и се усмихвайте!

 

 


Харесайте ФБ страницата на „МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА“


ЗОВ ЗА ПОМОЩ- ХРИСТИНА ГАРНИЗОВА